Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ… Γερμανία και Ολλανδία βάζουν πλάτη στην Άγκυρα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΙΑΠλάτες στη λίστα αιτημάτων της Άγκυρας, περιλαμβανομένου του ξεπαγώματος διαπραγματευτικών κεφαλαίων και της ελευθέρωσης των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, βάζουν η Γερμανία και η Ολλανδία, προσβλέποντας σε λύση του προσφυγικού μέσω της «συνταγής» που σέρβιρε στις Βρυξέλλες ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Πληροφορίες του «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» αναφέρουν ότι κύκλοι της Ε.Ε. διατυπώνουν τον ισχυρισμό ότι «όλα τα κράτη-μέλη είναι δεσμευμένα», για «προετοιμασία για άνοιγμα νέων κεφαλαίων, της ενταξιακής πορείας» της Τουρκίας, αναφορά η οποία περιλαμβάνεται στη δήλωση που ανέγνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Δευτέρας, σημειώνοντας ότι «συμφωνήσαμε» όλοι να εργαστούμε επί της συγκεκριμένης αρχής.
Το «σπινάρισμα» της αναφοράς αυτής περί «προετοιμασίας για άνοιγμα κεφαλαίων» (στο οποίο επιδίδονται κοινοτικοί κύκλοι αναπαράγοντας γερμανικές και ολλανδικές θέσεις), όχι μόνο δεν φαίνεται να είναι τυχαίο, αλλά επιχειρεί προφανώς να κάμψει τις ενστάσεις της Λευκωσίας, η οποία πάντως ξεκαθάρισε διά του προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν θα άρει το κυπριακό βέτο.
Οι ίδιοι κοινοτικοί κύκλοι υπενθυμίζουν ότι με βάση τα Συμπεράσματα της 29ης Νοεμβρίου 2015 (πρώτη Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό), τα 28 κράτη-μέλη είχαν απλώς σημειώσει την απόφαση της Κομισιόν να προπαρασκευάσει το άνοιγμα τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Ωστόσο, στη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου 2016, οι «28» υπερέβησαν το πλαίσιο της προηγούμενής τους θέσης, αποφασίζοντας οι ίδιοι πλέον (και όχι η Κομισιόν) για «προετοιμασία για άνοιγμα νέων κεφαλαίων, της ενταξιακής πορείας» της Τουρκίας.
Η Γερμανία και η Ολλανδία θεωρούν μάλιστα ότι η θέση αυτή, «όλων των κρατών-μελών», παρέχει «όρους εντολής» στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να συζητήσει και να καταλήξει σε μια συμφωνία με την Τουρκία, πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου, τόσο επί του ξεπαγώματος πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, «το συντομότερο δυνατόν», όσο και επί της ελευθέρωσης των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων, θέμα με συνοπτικές διαδικασίες, μέχρι το τέλος του προσεχούς Ιουνίου. Ο κ. Τουσκ αναμένεται στα πλαίσια αυτά να επισκεφθεί και την Κύπρο.
Τα νήματα προς αυτή την κατεύθυνση κινούν η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της προεδρεύουσας Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, οι οποίοι άλλωστε, όπως δημοσίευσε χθες ο «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», είχαν «μυστική συνάντηση» με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, μια μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου και τον ενθάρρυναν να υποβάλει τη φόρμουλα-τελεσίγραφο ενώπιον των «28», μοιράζοντας υποσχέσεις για στήριξη των τουρκικών αιτημάτων.
Σε κάθε πάντως περίπτωση, η προσπάθεια Βερολίνου και Χάγης δεν φαίνεται ότι θα καρποφορήσει εύκολα, παρά το γεγονός ότι η Άνγκελα Μέρκελ καίγεται για τη συνεργασία με την Τουρκία, θεωρώντας ότι η δημοτικότητά της και κατά συνέπεια η διατήρησή της στην ηγεσία της χώρας (ενόψει των εκλογών του 2017), είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Ωστόσο, τα σύννεφα γύρω από την επιδιωκόμενη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας πυκνώνουν, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όπου καταγράφηκαν εντονότατες αντιδράσεις στην Ευρωβουλή από όλες τις πολιτικές ομάδες (βλέπε στήλη δίπλα), με επίκεντρο την ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων, που δείχνει να αποτελεί το μεγάλο αγκάθι. Όσο και σε νομικό επίπεδο, καθώς ο ΟΗΕ αμφισβητεί τη νομιμότητα του πλαισίου συμφωνίας που συζητούν Ε.Ε. και Τουρκία, θεωρώντας ότι αποστερεί το δικαίωμα δίκαιης ακρόασης από πιθανούς δικαιούχους ασύλου, καταστρατηγώντας τη Συνθήκη της Γενεύης.
Θύελλα αντιδράσεων σε Ευρωβουλή
Πρωτοφανή θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στην Ευρωβουλή η επιδιωκόμενη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, με τις πολιτικές ομάδες να αμφισβητούν το ηθικό και νομικό της υπόβαθρο και να κατακεραυνώνουν τη στάση που επέδειξαν τα κράτη-μέλη έναντι των εκβιασμών του καθεστώτος Ερντογάν.
Ειδικότερα:
ΕΛΚ: Ο πρόεδρος της ομάδας Μάνφρεντ Βέμπερ, ήγειρε επιφυλάξεις για την ελευθέρωση ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για 75 εκατομμύρια Τούρκων, είπε ότι δεν πρέπει να δοθεί λευκή επιταγή στην Άγκυρα και τάχθηκε κατά της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Σοσιαλιστές: Ο σοσιαλιστής ηγέτης Τζάνι Πιτέλα, τάχθηκε εναντίον των παζαριών που στήθηκαν με την Τουρκία και υπέδειξε ότι δεν πρέπει να υπάρξει διασύνδεση του προσφυγικού με την ενταξιακή πορεία της χώρας και την ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων. Ευρωπαίοι Συντηρητικοί-Μεταρρυθμιστές: Ο Σαϊέντ Καμάλ έθεσε θέμα νομικών κωλυμάτων και καταστρατήγησης διεθνών συμβάσεων, ενώ άφησε αιχμές για συνεργασία κάποιων ηγετών κρατών-μελών με την Τουρκία.
Ενωτική Αριστερά: Η Γκάμπι Τσίμερ χαρακτήρισε «οικτρή» την εικόνα της Συνόδου Κορυφής και επέκρινε την Ε.Ε. ότι εμφανίζεται έτοιμη να δεχθεί το «δηλητηριασμένο δώρο που της προσφέρει η Τουρκία». Τάχθηκε εναντίον των παζαριών που εκτυλίσσονται μεταξύ Ε.Ε.-Άγκυρας.
Φιλελεύθεροι: Ο πρόεδρος Γκι Φέρχοφσταντ, δήλωσεότι η Σύνοδος Κορυφής έδωσε τα κλειδιά της Ευρώπης στον Ταγίπ Ερντογάν, για την επιτυχία της οθωμανικής αυτοκρατορίας, προκειμένου να αποφασίζει αυτός ποιος είναι πρόσφυγας, κάτι που όπως είπε καταστρατηγεί τη Συνθήκη της Γενεύης. Πράσινοι: Ο Φιλίπ Λαμπέρτ, είπε ότι η Ε.Ε., αντί να τιμωρήσει τον Ερντογάν, τον επιβραβεύει, κάνοντας λόγο για «ηθική πτώχευση».
Της επιδιωκόμενης συμφωνίας υπεραμύνθηκε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ολλανδίας Ζανίν Χενίς Πλάσερτ, η οποία χαρακτήρισε καλοδεχούμενες τις προτάσεις της Άγκυρας, παραπέμποντας και στην προετοιμασία για άνοιγμα κεφαλαίων. Ανέφερε ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, κάτι που επεσήμανε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σχόλια