SADAT: Η σκιώδης εταιρία μισθοφόρων πίσω από την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη

Τουρκική ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας κρύβεται πίσω από τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη. Ιδρυτής και ιδιοκτήτης της SΑDAT είναι ο υποστράτηγος εν αποστρατεία (πυροβολικού) Αντνάν Τανριβερντί με ειδίκευση στον ασύμμετρο πόλεμο, πρώην διοικητής στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο και πρώην στέλεχος του γραφείου ειδικών επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού, ο οποίος έγινε το 2016 πρώτος τη τάξει σύμβουλος επί θεμάτων ασφαλείας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Ο ισχυρισμός του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι η χώρα του δεν έχει στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, παρά μόνο λίγους στρατιωτικούς συμβούλους και εκπαιδευτές, είναι εν μέρει αληθής, αν και παραβιάζει παρ’ όλα αυτά το εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη.
Ωστόσο, οι άνω των 2.400 ένοπλοι Σύροι που έχουν ήδη αποσταλεί στη Λιβύη για να ενισχύσουν την κυβέρνηση της Τρίπολης και οι 1.400 που τώρα εκπαιδεύονται σε στρατόπεδα στην Τουρκία για να αποσταλούν κι αυτοί στη Λιβύη, έχουν κι αυτοί τουρκική «σφραγίδα» και είναι η Αγκυρα άμεσα και ολοκληρωτικά υπεύθυνη για αυτή την παραβίαση του εμπάργκο.
Η Τουρκία δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και να ισχυρίζεται πως οι μισθοφόροι της δεν αποτελούν «τουρκικά στρατεύματα» καθώς αυτό αποδεικνύεται και από το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης στις 27 Νοεμβρίου. Στο μνημόνιο αυτό προβλέπεται «η αποστολή ειδικών προσκεκλημένων, προσωπικού που είναι μέλη εταιρειών-οργανώσεων ασφάλειας και άμυνας».
F8C849EE-3FDF-4DA2-BE98-B702C2BA222C
Η διάταξη αυτή φωτογραφίζει τη μοναδική ιδιωτική τουρκική εταιρεία ασφάλειας και άμυνας, τη SΑDAT, η οποία κρύβεται πίσω από την εκπαίδευση και την αποστολή των Σύρων μισθοφόρων στη Λιβύη. Η SΑDAT αποτελεί οργανικό μέρος του στρατιωτικού συμπλέγματος της Τουρκίας και το μακρύ της χέρι, εργαλείο επεμβάσεων στο εξωτερικό, εκεί που δεν θέλει να εμφανίζεται επίσημα η τουρκική στρατιωτική παρέμβαση και παρουσία.

Παράκαμψη νομιμότητας

Τον Δεκέμβριο του 2019, ο βουλευτής και πρώην πρέσβης της Τουρκίας στη Ρώμη, Αϊντίν Αντνάν Σεζγκίν, στη συζήτηση στη Βουλή του μνημονίου για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία με τη Λιβύη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατασκεύασε έναν νόμο για να διευκολύνει τη SΑDAT να παρακάμψει τη νομιμότητα και να στείλει Σύρους τζιχαντιστές στη Λιβύη.
Ιδρυτής και ιδιοκτήτης της SΑDAT είναι ο ταξίαρχος εν αποστρατεία (πυροβολικού) Αντνάν Τανριβερντί με ειδίκευση στον ασύμμετρο πόλεμο, πρώην διοικητής στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο και πρώην στέλεχος του γραφείου ειδικών επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού, ο οποίος έγινε το 2016 πρώτος τη τάξει σύμβουλος επί θεμάτων ασφαλείας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τανριβερντί έχει υποστηρίξει σε συνέντευξή του ότι «η Τουρκία έχει ανάγκη από μια ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας προκειμένου να αποτελέσει ένα νέο εργαλείο στην τουρκική εξωτερική πολιτική» και έχει παραδεχτεί ότι η Τουρκία μπορεί να στέλνει μέσω της εταιρείας του στρατιωτικές δυνάμεις στο εξωτερικό παρακάμπτοντας τους περιορισμούς που θέτουν συνθήκες και διεθνείς μηχανισμοί ασφαλείας.

Σχόλια